torsdag, augusti 24, 2006

Överutbud av lärare ger högre lön!?

I alla fall om man får tro en artikel i Lärarnas Tidning 13/2006 som täcker ett möte mellan arbetsgivare och fack i Almedalen. Både arbetsgivare och fack vill ha fler utbildade lärare. Bakgrunden är motsägelsefull. Å ena sidan har nyexade lärare svårt att få jobb och många lärare sägs upp. Å andra sidan är endast hälften av de som undervisa i exempelvis matte och engelska på högstadiet behöriga för dessa ämnen.

Senast idag hade Rapport en nyhet om överskottet på lärare. 40 % av landets kommunder säger upp eller planerar att säga upp lärare i år. Kan man tolka detta på något annat sätt än att lärare ska man inte bli om man vill ha jobb?

Källan bakom nyheten är kommunernas och landstingens tidning Dagens Samhälle som gjort en undersökning bland kommuner och stadsdelar. I deras artikel står att läsa att 2 av 10 kommuner redan sagt upp lärare och att uppsägningar diskuteras i ytterligare 2 av 10 kommuner. Nu pratar vi inte bara att obehöriga mister jobben utan även tillsvidareanställda får gå. Anledningen bakom uppsägningarna anges vara minskat elevantal. Men Lärarnas Riksförbund ser också en annan anledning. Lärarna jobbar kvar längre - de äldre lärarna väljer att skjuta upp pensioneringen.

Åter till diskussion i Almedalen återgiven i Lärarnas Tidning. Utbilda fler lärare, anser alltså både lärarfacken och arbetsgivarna (Friskolornas Riksförbund och Sveriges kommuner och landsting) överens om.
De båda lärarförbunden pekade på brister inom vissa lärarkategorier medan arbetsgivarna ville ha ett kraftigt överutbud av lärare. Det skulle leda till ökad konkurrens och till högre löner, hävdade de.
Ja, du läste rätt, högre löner. Intressant marknad (fri)skolorna agerar på, inte sant. Ordförande i Friskolornas Riksförbund, förre finansministern och f.d. ordföranden i Riksbankens styrelse Kjell-Olof Feldt får gärna förklara hur konkurrens, utbud och efterfrågan påverkar prissättningen på en lärartjänst.

3 Comments:

At 24 augusti, 2006 17:49, Anonymous Anonym said...

Utifrån ett marknadsekononomiskt perspektiv borde det då rimligtvis bli billigare att anställa en lärare i framtiden. Utbudet (och överskottet) av lärare kommer att leda till att den lärare som går med på lägst lön får anställning. Kanske. Så jag håller med dig: bakvänt resonemang av förståsigpåarna.

 
At 03 september, 2006 20:30, Blogger Fredrik Svensson said...

Nja...riktigt så enkelt är det nog inte. De uttrycker sig kryptiskt och otydligt. Vist sjunker värdet på kunskap om utbudet ökar, men å andra sidan är skolan i ett läge då hög kompetens och förmåga blir attraktivt för de skolor som vill bryta den negativa trenden i sin måluppfyllelse. Lärare som lyckas med uppdraget att tex få närmare 100% minst godkända och kan dokumentera det genom tex goda referenser etc kommer att få högre lön. Och då menar jag inte de som ställer sig in hos ledningen, utan de som verkligen är professionella och lyckas. Omvänt så kommer löneutvecklingen backa för de som inte alls lyckas. Så fungerar konkurrens på en fungerande marknad. Skolan sett ur individuell lönesättning är å andra sidan inte en fungerande marknad ännu...som ni nog vet...Men det kommer nog...annars får man ta ett annat perspektiv, nämligen att alla skall ha lika lön efter lika antal år i arbetet. I den tanken spelar utveckling inte roll i lönesättningen.

 
At 05 september, 2006 15:23, Blogger Marg said...

Jag började skriva ett svar men det blev så långt att det blev ett inlägg på bloggen istället!

 

Skicka en kommentar

<< Home