lördag, augusti 12, 2006

Får förbereda mig på förskolan

Snart börjar skolan - för många lärare om bara några dagar. Och flertalet behöriga får inte undervisa i det de är utbildade till. Detta var en nyhet för några månader sedan och gjordes till en "ny" nyhet av Dagens Nyheter häromdagen.


Som blivande grundskollärare är detta inte särdeles kul läsning. Jag har också förstått att flera blivande och nyexade lärare slipper ta studiemedel då staten ger dem bidrag för att komplettera med det så kallade allmänna utbildningsområdet. Bara för att bli arbetslösa igen - fast nu i ett nytt yrke? Visst, jag skulle också gärna slippa studiemedlen. Om man får tro artikeln så ska läget ljusna om tre år så det är väl bara att hålla ut.


I artikeln nämns fastanställning av obehöriga lärare som orsak bakom läraröverskottet. Hur många obehöriga lärare som finns verkar dock ingen ha nån bra koll på, inte heller hur mågna av dessa som har fast tjänst. Men tänk också på att många av dessa läst in behörigheten under tiden via "SÄL" - särskild lärarutbildning. Det är väl ändå en bra sak?


En annan orsak som inte nämns i artikeln är att förskollärarlinjen inte längre finns. Den som vill bli förskollärare får söka sig till den vanliga lärarlinjen. Detta har fått till följd att många av dem som tänkt bli förskollärare istället väljer att bli grundskollärare. Det höjer knappast förskollärarnas status. Konsekvensen är bara en brist på förskollärare och ett överskott på grundskollärare.