tisdag, augusti 15, 2006

"Så ska dom tas!"

... heter ett brittiskt teveprogram som skickar tillbaka elever till 1950-talets skola där de tuktas av Nurse Ratched-kopior och Lennart Jäkhel-look-alikes.

Målet är att eleverna efter efter fyra veckor ska klara examen för O levels (den dåvarande lägre examen motsvarande vår grundskola ungefär) i kemi, biologi och fysik. Första dagen får eleverna därför göra examansproven i ämnena. Det går allt annat än bra, varefter de blir utskällda för att vara imbicilla idioter.

Principen är klassisk och praktiseras av både militären och (religiösa) sekter. Först för vi bort personen från hennes familj, vänner och invanda miljö, och bryter ner henne och hennes självförtroende - för att sedan bygga nytt.

Är detta lösningen på problemen i den svenska skolan? Tror inte det. Men det gör ett underhållande program - se nästa avsnitt redan ikväll kl 22.35 på ettan!

5 Comments:

At 15 augusti, 2006 22:47, Anonymous Anonym said...

Låter som det vore Janne Björklunds favoritprogram...

 
At 16 augusti, 2006 11:19, Blogger Marg said...

Här hittar han mycket inspiration. Exempelvis hur man hanterar elever som brister i ordning och uppförande: utkastning från klassrummet, utskällning av rektor, kvarsittning, straffuppgift i form av städning och i sista hand relegering.

 
At 23 augusti, 2006 06:40, Blogger Fredrik Svensson said...

Riktigt skitdåligt program..som späder på folks ogrundade förutfattade meningar om skolan....man mår illa...

 
At 24 augusti, 2006 19:38, Blogger Marg said...

Rektorn i programmet konstaterade att "dagens ungdom" är veka - vid minsta motgång eller när de gjort något dumt ser de sig som offer, tycker synd om sig själva och lägger felet/problemet på någon annan. De tar inget ansvar för sina egna handlingar. En elev som gråter försöker få sympati från omgivningen, ta udden av kritiken och göra uppfostraren/läraren/rektorn till den felande, elaka parten.

Jag tycker att det är väl värt att begrunda.

 
At 15 augusti, 2007 21:19, Anonymous Anonym said...

Håller med föregående talare.
Ni ska se när programmet är slut så är dom trevliga vänliga ungdomar som har respekt för sina föräldrar och vad dom gör för sina barn. Varför är det så förb....at förbjudet att fostra sina barn nu för tiden. Det går ju faktiskt utan att "slå dom" eller hur?

Det fattas en hel del av respekten för äldre nu. Att bli lite tuffare och inte bara gruppträning. Man måste ju kunna klara sig ensam utan att bryta ihop, men ändå visa respekt för andra och deras egendom.

 

Skicka en kommentar

<< Home