torsdag, juni 22, 2006

Taktikvalen kommer att bestå - fast i annan skepnad

Oavsett hur ett system är utformat kommer människor att försöka ta genvägar eller komma runt det. Att göra det svårare att "konkurrenskomplettera" betygen på KomVux (se t ex ministrarnas debattartikel på DN Debatt) tycker jag dock är rätt tänkt - men jag är inte alls säker att det i praktiken kommer att få de effekter som politikerna vill.

Poängen med KomVux är att personer utan grundläggande utbildning (grundskola, gymnasium) ska kunna skaffa sig den. Likaså de som behöver ändra utbildningsbana, omskola sig och komplettera kurser. Och det kommer de kunna göra även fortsättningsvis, och det utan att hamna i "konkurrenskompletteringsgruppen". Det är till sådan verksamhet som de offentliga medlen i första hand bör gå. Ett problem med KomVux är att möjligheterna ser olika ut i olika delar av landet och för olika samhällsklasser.

Liksom kunskapsbedömningen verkar vara av skiftande kvalitet. Det allmänna omdömet är att det är lättare att skaffa sig bra betyg på KomVux än på gymnasiet. Om det är så eller inte låter jag vara osagt, men ryktet öppnar möjligheter i människors sinnen. Om ryktet istället hade varit att det var svårare att få bra betyg på KomVux tror jag inte att intresset varit lika starkt.

Regeringen förutspår att antagningspoängen kommer att sjunka på högskolan och universiteten när det blir svårare att konkurrenskomplettera betygen. Underförstått att betyg som urvalsinstrument kommer att förbättras. Vi får se.

Ett argument jag sett mot regeringens beslut häromdagen är att Sverige behöver duktiga och driftiga ungdomar - så varför hindra dem istället för att hjälpa dem? Samtidigt som de eventuellt konkurrerar ut andra som inte läst kurserna någon gång överhuvudtaget. KomVux är som jag ser det i första hand till för att skaffa sig ny kompetens, inte för att läsa om kurser som man redan gått och fått godkänt betyg i.

Om dessa personer är så hungriga efter kunskap kan de ju tillägna sig kunskaper på annat sätt. Nej, de är törstiga efter bättre betyg, och dessa kan de fortfarande förbättra. Men dessa betyg kommer inte att väga lika tungt som motsvarande förstagångsbetyg. Kostnaden för att läsa upp betygen är inte bara en privat kostnad utan det kostar även kommun och stat en slant.

Försenad mognad är ett annat argument som tas upp. Att eleverna inte var mogna att ta emot kunskapen på gymnasiet. Men det är knappast en fråga om mognad (i betydelsen fysiskt/psykiskt förhindrad) varför man inte lär sig det man kanske borde lära sig, varför man ägnar så mycket tid till andra saker än studier. Jag vet (om inte annat av egen erafrenhet) att det pågår en rad saker i huvudet på elever under gymnasietiden. Antingen tycker vi att det är okej att eleverna inte tar till vara på de möjligheter som skolan erbjuder till utveckling, och istället ser skolan främst som en hang-out för ungdomar för att de inte har någon annan stans att ta vägen - det är ju i skolan som kompisarna finns. Eller så erbjuder vi ungdomar annan sysselsättning tills de vet vad de vill satsa på - och då kan de läsa in vad de behöver på KomVux och få sina förstagångsbetyg som vilken vanlig gymnasist som helst.

Men, som sagt, alla system kan kringgås. Tidigare bytte natureleverna till tvåårig social och läste sedan in matte, kemi etc på KomVux, fick strålande betyg och kom in på den efterlängtade läkarlinjen. Jag tror att vi kommer att få se liknande beteenden igen. När de nya reglerna träder i kraft så har vi åter ämnesbetyg på gymnasiet, och inte kursbetyg. Så varför inte hoppa av gymnasiet och läsa de sista kurserna som behövs för behörighet på KomVux?

3 Comments:

At 22 juni, 2006 14:26, Anonymous Anonym said...

Alive and kicking, I see. Kul att du är tillbaka i cybervärlden. Hoppas allt gick bra under praktiken och att du stärkts i ditt val. Trots den något dystra prognosen (som jag f ö inte tror på).

 
At 22 juni, 2006 18:45, Blogger Marg said...

Jodå, jag kom ut på andra sidan, både säkrare och osäkrare, både stärkt och förvirrad. Jag inbillar mig att det är hälsosamt.

 
At 22 juni, 2006 18:46, Blogger Marg said...

Tack också för dina uppmuntrande ord!

 

Skicka en kommentar

<< Home