onsdag, februari 15, 2006

Vill du anta utmaningen

"att ta över ledningen för en verksamhet som befinner sig i en dynamisk utvecklingsprocess och vars frågor ständigt är aktuella i samhällsdebatten", då ska du söka jobbet som chef för lärarutbildningen vid Malmö högskola.


Personen de söker ska vara disputerad med bred erfarenhet av utbildning och forskning. Personen antas vilja "vidareutveckla forskningen, bygga en ny struktur för forskarutbildningen och att fördjupa samarbetet mellan högskolan, kommuner och skola. Utgångspunkterna för det arbetet finns i den genomgripande förändring av lärarutbildningen som genomfördes 2001 och som resulterat i den så kallade Malmömodellen."


Intressant att varken pedagogik, didaktik eller egen lärarutbildning och lärarutbildarerfarehet nämns i platsannonsen. Istället väljer de att betona forskning - för mer forskning verkar vara det mantra som ska rädda skolan. För min personliga del föredrar jag att lärarhögskolan anställer lärarutbildare som tillåter oss att utvecklas, som utgår från var vi befinner oss och som är ödmjuk inför våra olika erfarenheter och kunskaper - och inte utifrån var de själva står, sin egen föreställningsvärld och fördomar om lärarstudenter. Likaså bör de satsa rejält på de "lokala lärarutbildarna", dvs våra handledare ute på skolorna, eftersom nästan halva vår utbildning bedrivs på fältet.

1 Comments:

At 15 februari, 2006 19:13, Anonymous Anonym said...

Jag har börjat fantisera så smått om att bli VFU-handledare om ett par år, när jag blivit "varm i kläderna".

Men vi får väl se hur lärarutbildningen ser ut då...

 

Skicka en kommentar

<< Home