lördag, oktober 22, 2005

IUP och dokumentation kränker elevens integritet?

Individuella utvecklingsplaner ska alla skolelever ha från och med 1 januari 2006. Nu har skolverket gett ut allmänna råd. Stor vikt läggs vid dokumentation av eleverna - för att skapa struktur, för att synliggöra, för att analysera och följa upp. Och det är lärarna som ska dokumentera.

"Bedömningarna av elevens resultat och lärande ... ska inte innehålla värderingar av elevens personliga egenskaper."

Alla bedömningar är värdeomdömen - det är svårt att komma ifrån. Enda sättet att inte värdera elevens personliga egenskaper är att inte ta upp dem överhuvudtaget. Men vad blir det då kvar av dokumentation och utvecklingsplan?


Jag förstår att skolverket inte vill att elevers personliga egenskaper ska bli föremål för värdering. Anledningen är att den individuella handlingsplanen är offentlig handling. Men bara i kommunala skolor. I skolor som inte drivs av kommunen faller dylika handlingar inte under offentlighetsprincipen - inte ens betygen är offentliga i friskolorna. Jag undrar, är dokumentationen av en elev också offentlig?


Det räcker inte med att undvika värderingar i IUP:n och dokumentationen för att undvika att kränka elevens integritet. För vad är en värdering? Så fort man tycker att något behöver förbättras så är det ju att säga att eleven inte är bra nog - och det är ju ett av syftena med IUP:n, att

"konkret beskriva vilka insatser som bör vidtas för att eleven ska utvecklas i riktning mot målen ..."
Men målen är inte bara rena kunskapsmål. Häri ligger alla mål som finns i styrdokumenten och torde därmed också inkludera i vilken grad eleven är exempelvis demokratisk.


Vidare skriver skolverket

"att planen utgår från elevens förmågor, intressen och starka sidor, uttrycker positiva förväntningar på eleven, ... utformas så att den inte innehåller uppgifter som är integritetskänsliga."

Det är positivt att skolverket trycker på vikten av inte bara positiva förväntningar utan också av höga förväntningar. Är det något som det är brist på på min praktikskola så är det höga, positiva förväntningar!


En annan farhåga som skolverket tar upp är att en elevs svårigheter förklaras med brister hos eleven och inte ser till undervisningen och den omgivande miljön. Det är nog lätt hänt att IUP:n tyvärr förstärker de individuella förklaringsmodellerna - att lärare och skola letar brister hos eleven. Och man finner ofta det man söker ...


Så var det det där med integriteten. Att vara ständigt iakttagen, att bli kontinuerligt dokumenterad av lärarna, att hela tiden bli analyserad, utvärderad och jämförd - och få det dokumenterat i en allmän handling. Det är integritetskränkande - med eller utan värdeomdömen. Bara att man väljer att dokumentera något eller ta upp något i IUP:n är ett uttryck för en värdering!

3 Comments:

At 24 oktober, 2005 14:13, Blogger Håkan Elderstig said...

det är viktig kritik som du tar upp men samtidigt tycker jag att fördelarna överväger. iup är till för eleverna. med bra iup slipper elverna behandlas som ett kollektiv. undervisningen kan anpassas efter eleven, utgå från elevens förförståelse, osv.

faran ligger inte i iup i sig utan i hur det blir om de genomförs på ett halvdant sätt. och den risken är stor om det läggs ytterigare bördor på lärarna utan att något annat tas bort.

 
At 24 oktober, 2005 18:46, Blogger Marg said...

Jag tror också att IUP kan vara ett bra verktyg - men kraven är högt ställda och delvis motstridiga. Sedan tror jag att variationen blir enorm - mellan skolor, mellan lärare.

Precis som du skriver ökar lärarens arbetsbörda - och det står tydligt i riktlinjerna att det är lärarens ansvar att dokumentera, ta fram IUP och informera eleverna och föräldrarna så att de kan medverka aktivt. Och tror vi verkligen att lärarens andra arbetsuppgifter kommer att minska i omfattning?

Framför allt kommer IUP tror jag att öka medvetenheten hos alla parter - och bara det är positivt. Sedan kan jag ställa mig frågande till all dokumentation. Risken är att vi dokumenterar för dokumenterandets skull, dokumentation som vad jag förstår är allmänna handlingar (utom i friskolorna).

 
At 30 januari, 2006 09:38, Anonymous Anonym said...

Hej Marg!
Precis de farhågor som du har om elevers integritet har vi i Unikum diskuterat fram och tillbaka en hel del (vi bygger system för IUP via internet). Jag tycker att IUP som verktyg blir mindre kraftfullt om de inblandade hela tiden måste tänka på att det som skrivs blir en offentlig handling. Vi vill påverka politiker och lagstiftning mot att skydda elevens integritet i skolan, och en skyddad IUP är väldigt viktig. Ett intressant steg vore att be att få ut Baylans medarbetarsamtal (IUP) från regeringen :-)

 

Skicka en kommentar

<< Home