onsdag, oktober 12, 2005

Informera föräldrar vid kränkningar

Hur kan kränkande handlingar få fortgå år ut och år in - och alla vet vad som pågår? Lärare, elever, skolledare. Men inte föräldrarna.


Jag har hört argument mot att kontakta föräldrarna. Att den kränkta eleven inte vill att föräldrarna ska veta. Att kränkningarna skulle bli värre om föräldrarna till dem som kränker får veta. Detta är argument som lärare på min praktikskola kan framföra.


De vill slippa föräldrasamtal. Det är jobbigt, det är besvärligt, de vet inte hur man gör. Framför allt med föräldrar som är helt oresonabla, som helt och fullt försvarar sitt barn trots att det kränkt andra barn. Hur samarbetar man då med hemmet? Likafullt så måste alla omyndigas vårdnadshavare inolveras.


Sedan kan man ju alltid lägga skuld på den kränkte. Han eller hon får liksom skylla sig lite själv för att han är avvikande. Om han/hon ändrade sig, resoneras det, så skulle han/hon klara sig mycket bättre och få en mycket smidigare skolgång. Visst kan det vara så - lite ändringar och livet blir lättare. Det kan dock aldrig, jag menar verkligen aldrig, vara ett skäl för kränkning. Det gör mig skitförbannad.