söndag, oktober 08, 2006

Vad ska jag med kunskap till

... om jag inte kan använda den?


För att stärka Sveriges konkurrenskraft i den globaliserade världen ska vi satsa på kunskap. Men alla i den globaliserade världen kan satsa på kunskap. En kines kan läsa på Harvard över nätet.


Kunskaper i sig är ingen fördel. Vår fördel ligger i den individuella friheten, i att vi har rätt tänka själva och ifrågasätta - det har inte kinesen (i samma utsträckning). Vi har möjligheter att omsätta våra kunskaper. Vi har större förutsättningar att vara kreativa. Däri ligger vår styrka.


Men hur når vi dit? Knappast genom att återskapa "kunskapskolan" med ordning, reda och disciplin där den duktiga eleven är den som bäst reproducerar kunskapen på prov. Det är asiaterna redan bäst på.


I stället måste vi uppmuntra kreativitet. Många elever är otroligt kreativa - men inte i skolan. Andra har ingen inre drivkraft alls. Detta är de stora utmaningarna jag står inför som lärare. Jag måste nog ta och läsa Frank McCourt senaste bok "Magistern".

2 Comments:

At 09 oktober, 2006 07:32, Anonymous Anonym said...

Läs den - den är fantastisk! Speciellt för dig som inte börjat jobba än. Även om den utspelas i USA för över 30 år sedan, så finns det mycket där som gäller för dagens skola och elever.

/Cecilia

 
At 11 oktober, 2006 21:14, Blogger Fredrik Svensson said...

Värdet på kunskap och kompetens sjunker men den blir allt viktigare för alla att äga....du har så rätt så rätt Marge

:-)

 

Skicka en kommentar

<< Home