lördag, oktober 29, 2005

Moderater, läroplaner, IUP - och mer pengar

Så var det moderaternas tur att presentera sitt politiska program för skolan på DN Debatt. Medan folkpartiet trycker på mer ordning och reda och mer kunskapskontroll men utan mer pengar till skolan, vill moderaterna utvidga den allmänna och fria förskolan och ge skolan sju miljarder till.


Bägge partierna vill lägga större fokus på de mindre barnen och deras utveckling. Moderaterna går längre och vill ha individuella utvecklingsplaner för förskolebarnen. Det har de redan idag på många håll. De vill också förändra förskolans läroplan genom att precisera målen och förtydliga förskolans pedagogiska "som möjliggör utvärdering av den allmänna förskolans kvalitet".


Även om de inte skriver det rent ut tror jag att de vill att läroplanen inte bara ska omfatta strävansmål som gäller för verksamheten utan även mål riktade till det enskilda barnet. Det är dock mycket medvetet som man inte tagit med individinriktade mål i förskolans nuvarande läroplan. Det är för att barn är olika och utvecklas i olika takt. Därför ska man inte jämföra barnet med något slags norm på vad barnet borde kunna - emotionellt, socialt, grovmotoriskt, finmotoriskt, logiskt, språkligt. Att utvärdera verksamheten ska inte göras genom att utvärdera barnen.


Detsamma kan sägas om skolan. När jämförelser görs mellan olika skolor är det elevernas prestationer (dvs avgångsbetygen) som används som mått. Vad säger det egentligen om att skolan håller hög eller låg kvalitet? Inte mycket.


Från första skolåret ska IUP även innehålla omdömen om hur barnet "ligger till". Men hallå, är inte det att skjuta in öppna dörrar - det väl just det som IUP, som blir obligatoriskt från nyår, ska innehålla? Men de som har svårt med läs- och skrivinlärningen eller som inte har den grundläggande matematiska förståelsen bör få extra stöd. Och då bör ett åtgärdsprogram skrivas där det specificeras vad som ska göras och vems ansvaret är - framför allt vad skolan ska göra. Här brister det, skriver Lärarnas tidning och refererar till en rapport från skolverket.


Det som är extra intressant i moderaternas skolprogram (förutom att bjuder över folkpartiet) är att de vill ha mer central styrning av skolorna för att minska variationen i kunskaper och färdigheter mellan elever. Jag har alltid förknippat detta med sossarna.